Menu
Kako mi je otkriće mojih vlastit vrijednosti pomoglo da vratim svoj životni kompas?
Kako mi je otkriće mojih vlastit vrijednosti pomoglo da vratim svoj životni kompas?

Danas želim s tobom podijeliti neke činjenice o mojim vlastitim vrijednostima. Kako su mi one pomogle da ponovo pronadjem sebe i da budem sigurna da živim baš svoje vrijednosti, na moj način a da ne tonem u moru tudjih. Dok sam za tebe sastavljala ovaj text i sama sam ponovo odvojila vrijeme da sagledam svoje postojeće vrijednosti i svjesno se fokusiram na mogućnost da dodam i neke nove kojima bi dodatno obogatila svoju svakodnevnicu i na taj način je učinila još ugodnijom, hrabrijom i sretnijom za život. Najprije ti želim otkriti koje su to već postojeće vrijednosti u mom životu, koje svakodnevno i od prije odprilike 3 godine (kada sam i počela uzbudljivo putovanje rada na sebi) svjesno živim.

  • Odgovornost i pouzdanost
  • Spremnost da pomognem
  • Povjerenje
  • Iskrenost
  • Radoznalost

Ove vrijednosti mi daju snagu, prije svega onu unutrašnju i svijest o tome koliko sam jaka i disciplinovana, šta sam do sada postigla, ali i volju da na stvari, situacije i ljude u mom okruženju djelujem pozitivno i tako promjenim okolnosti oko mene koje su ograničavajuće. Da vjerujem u sebe i budem svjesna svega što mi se nudi i ono za šta sam sve sposobna da uradim. Prilikom provjere vlastitih vrijednosti, posebnu pažnju mi je okupirala Radoznalost kao takva. Nedavno sam posmatrala jednu grupu djece i tako zastala gledajući koliko su uživali u istraživanju to novo sa čime su se susreli. Pomislila sam kako je to jedna vesla, razdragana i pozitivna vrijednost koja nam je u djetinjstvu  prirodna i nije nam nametnuta, nego se uklapa u ono dječije, istraživačko i radoznalo u njima. Za sebe sam shvatila da kako sam više odrastala i bila pod raznim utjecajem društva i okoline, sve više sam nesvjesno sputavala tu svoju radoznalost i znatiželju za novim – jer kad odrasteš to se nekako sve čini neozbiljno a povezuje se često i sa dozom rizika. Šta ako nešto probam, a to ne uspije? A jesil se zapitao/la šta ako nešto probam pa to uspije? Zato sam ja na putu ponovnog otkrivanja sebe i svojih vrijednosti presretna i zahvalna sebi što sam uspjela ponovo da skinem prašinu sa svoje radoznalosti i stavim je u neku novu dimenziju i uputim se s njom ruku pod ruku u neke nove i uzbudljive avanture. Odlučila sam da joj se prepustim i do sada nižemo uspjehe, upoznajemo nova mjesta i puteve, upoznajemo nove ljude i na taj način širimo svoje vidike – i mogu ti reći da je ovo samo početak onoga što tek dolazi. Sve ovo skupa za mene znači prepoznavanje jedne velike vrijednosti i skupa mogućnosti koje imamo u životu. Mogućnosti izbora da se najprije prilagodimo sebi pa tek onda drugima. Jer kad otkriješ i zavoliš pravog sebe onda postaješ svjestan/na koliko zapravo vrijediš i gdje ti je mjesto.

Da li si ti svjestan/svjesna svojih vrijednosti? Kakvo značenje i značaj imaju za tebe, za tvoju svakodnevnicu i općenito tvoj život? Budi spreman/na da ih sagledaš i pronadješ. Time se izlažeš samo jednom riziku, da budeš sretniji/a, ispunjeniji/a i zadovoljniji/a u svom životu. Tvoja odluka, tvoj izbor!

Ukoliko ti treba oslonac i podrška na tom putu, stojim ti rado na raspolaganju. Ukoliko imaš dodatna pitanja vezana za Coaching obrati mi se putem Emaila na jelena@oneissue.co

Hvala na pažnji i veliki pozdrav

Jelena – Oneissue

Profili

logo

Copyright © 2022 - 2024 MM Agency, obrt za internetske portale | Sva prava pridržana.

MojProfil internet portal
Skip to content