Menu
Koliko su važne emocije u komunikaciji?
Koliko su važne emocije u komunikaciji?

Komuniciramo stalno i svakodnevno. Sa svima i u različititim relacijama. Ono što ste sigurno primetili je da vam sa nekim komunikacija ide glatko i lagano, kao potočić, a sa nekim imate izražen “šum” u komunikaciji i jednostavno se ne razumete. Kao da se od tog “šuma” bukvalno i ne čujete.

Da se podsetimo – u komunikaciji učestvuje 55% neverbalne komunikacije, 48% ton kojim govorimo i samo 7% sadržaja. Ono što jeste cilj komunikacije jeste da prenesemo neki sadržaj drugoj osobi, s tim što je u ovoj računici sadržaj nosilac najmanjeg procenta. Zašto je to tako?

To je tako zato što ako sadržaj nije u skladu sa našom neverbalnom komunikacijom i tonom, on apsolutno gubi na značaju – ljudi nam ne veruju, izgledamo i zvučimo nesigurno, možda nas se i plaše, a možda jedva čekaju da se taj horor od razgovora završi kako bi što pre pobegli.

Verujem da znate, a možda nikada niste ni razmišljali o tome, da naša neverbalna komunikacija i ton kojim govorimo zavisi isključivo od emotivnih procesa koji se u nama odvijaju. Takođe, malo toga što odlučimo u toku dana odlučimo svesno, jer nama stalno upravljaju emocije. Sve odluke, svi razgovori, svi događaji i sve osobe u jednom danu utiču na to kako se mi osećamo u odnosu na njih.

I sad, kako to emocije utiču na našu komunikaciju i kako mi to popravimo? Prvo da vam kažem – nećemo vas popravljati, jer ste savršeni takvi kakvi jeste. Samo ćemo pokušati da osvestimo kako se osećamo u odnosu na neku temu ili osobu i da vidimo kako taj osećaj možemo promeniti da radi za nas, odnosno da ide u našu korist.

Kada govorimo o prodaji, može se desiti da još uvek nismo svesni u kvalitet naše usluge ili da baš i ne volimo da prodajemo. Obično ova dva razloga idu ruku pod ruku. To sve može da nam donese nesigurnost, usplahirenost, da ne možemo dovoljno dobro da dišemo, a sve ovo u zbiru utiče na naš kvalitet komunikacije. Šta treba tada da uradimo?

  1. Duboko dišite, udišite dok brojite do 4 i izdišite dok brojite do 4. Kada ubrzano dišemo, naš organizam dobija signal da nema dovoljno kiseonika, što uzrokuje lupanje srca, što uzrokuje znojenje, što sve u zbiru uzrokuje katastrofu od razgovora. Sigurno ste bar na jednom javnom događaju imali prilike da vidite da se neko zablokira u sred javnog nastupa i prebledi – to mu se desilo zbog svega gore nabrojanog. A možda se i vama desilo
  2. Ukoliko stojite, neka vam noge budu raširene u širini kukova i ispravite leđa i glavu i gledajte u sagovornika. Ukoliko razgovarate telefonom, “zalepite” leđa za naslon stolice, podignite glavu, a noge neka vam budu na podu, raširene u širini kukova. I verujem da ovo sada zvuči smešno i u fazonu “pa ja tako već radim”. Ukoliko pripadate toj grupi, proverite da li baš to tako radite. A usput proverite i da li pravilno dišete.
  3. Neophodno je da imate unapred pripremljen cilj razgovora – šta ja hoću od tog razgovora. Kako to utiče na vaše emocije? Ako znate kuda idete, znaćete i kako tamo da dođete. Ukoliko nemate cilj razgovora, onda pričate radi priče i gubite i svoje vreme i vreme potencijalnog klijenta.
  4. Ovde želim da vas podsetim da dišete, ponovo.

Ovo je nešto što zaista vredi isprobati, a čak ne morate ni da verujete u to. Ukoliko ispratite sve korake, videćete da radi. Ukoliko vam sve ovo izgleda besmisleno, samo obratite pažnju na to kako stojite ili kako sedite dok razgovarate sa nekim. Mogu da se kladim da su vam noge izukrštane ili da se klatite. I možda mislite da je to deo vaše ličnosti. Sve i da jeste – odaje nesigurnost, a pošto ni vi sami ne bi kupili ništa od nesigurnog prodavca, nemojte se ljutiti kada ni vi ne uspete da prodate.

Ovde dolazimo do nesigurnosti u kvalitet usluge. I ona se često sreće, jer je u pitanju usluga, nije ništa opipljivo. Moj topli savet je da brusite svoju uslugu sve do momenta dok je vi ne bi kupili od samih sebe. Kada kreiramo uslugu, prijatelji i porodica su pravo blago, jer nam mogu pomoći u delu jasnoće. Pričajte im čime se to vi bavite sve dok im ne bude potpuno jasno. Onda ćete znati da je vaša usluga jasna i vašem idealnom kupcu, što prijatelji i porodica svakako nisu, oni su samo ogledno polje. Ovde možete isprobati i stari trik – pitajte dete od 5 godina čime se vi to bavite i to neka vam bude osnova komunikacije ka spolja.

Postoji još puno načina na koje možemo regulisati naše emocije kako bi nam neverbalna komunikacija, ton komunikacije i sadržaj bili usklađeni. To me je i opredelilo da ne budem trener prodaje koji isporučuje znanje koje možete pronaći na internetu, nego da radimo na vašem samopouzdanju i samopoštovanju. Nijedna tehnika prodaje vam ne može doneti rezultate ukoliko nemate samopouzdanje i samopoštovanje. Ukoliko vam se sviđa ovakav pristup prodaji, kontaktirajte me da napravimo uvodni razgovor i da kreiramo trening baš po vašoj meri.

 

Profili

logo

Copyright © 2022 - 2024 MM Agency, obrt za internetske portale | Sva prava pridržana.

MojProfil internet portal
Skip to content