Menu
Moja američka Akademija za žene poduzetnice – AWE
Moja američka Akademija za žene poduzetnice – AWE


Moja američka Akademija za žene poduzetnice AWE (Academy for Women Entrepreneurs)

1 od 30 žena u Hrvatskoj

Treći siječanj ove godine bio je jedan od važnijih dana u mom životu.

Tog sam dana dobila službenu potvrdu s Ekonomskog fakulteta u Rijeci da je moja prijava na ovu akademiju potvrđena i da ću biti polaznica 1. generacije Akademije za žene poduzetnice Hrvatska 2024. Jedna od 30 odabranih žena iz cijele Hrvatske, od preko 150 prijavljenih žena! Vau, mojem oduševljenju nije bilo kraja. Sam upis na ovu Akademiju bio je veliki uspjeh i čast.

Veliki svjetski projekt za žene poduzetnice

AWE je veliki svjetski projekt koji se provodi u više od 100 zemalja svijeta, a sad se po prvi puta provodio i u našoj državi. Program ove Akademije za poduzetnice pokrenut je u Hrvatskoj u suradnji Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci – Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu.

Cilj ovog programa je osnaživanje žena i pružanje znanja i informacija o tome kako pokrenuti ili bolje razviti vlastiti posao.

Otvaranje Akademije 

Bližio se dan otvaranja Akademije u Rijeci. Što očekivati? Da li će bit naporno uz sve postojeće obaveze koje već imam?  Znala sam da me čeka uzbudljivo putovanje koje će mi sigurno donijeti puno novih znanja, mentora, profesora, predavača i upoznavanje divnih žena s jedinstvenim pričama. Sumnje su brzo nestale. 

Veliki je to projekt na svjetskoj razini, koji će mi sigurno i proširiti vidike koje sam imala do tada. Jedva sam čekala odlazak u Rijeku i nove uzbudljive susrete, i pozitivnu neizvjesnost kako će sve biti organizirano.

No, pred sam odlazak u Rijeku, kako to obično biva, zakompliciralo mi se zdravstveno stanje i hitno sam morala na manji operativni zahvat. Bilo je pitanje da li ću uopće smjeti otputovati u Rijeku nakon samo nekoliko dana nakon zahvata, i to još na dva dana. Tek nakon doktorovog odobrenja da ću smjeti otputovati u Rijeku pristala sam potpisati dokumentaciju za operaciju.

Nakon velike neizvjesnosti, stresa i straha, ipak sam u petak 12.1.2024. otputovala u Rijeku na otvaranje Akademije. Nitko nije bio sretniji od mene. Uz sve bolove koje sam imala, nisam požalila ni trena što sam otputovala.

Svečano otvaranje Akademije 12.1.2024. u Rijeci

Tog se dana okupilo nas 30 žena iz svih regija Hrvatske na otvaranju ove Akademije.

Prepoznala sam samo jednu curu s društvenih mreža koju sam pratila. Drugo su za mene bile nepoznate žene, ali ambiciozne i željne znanja i novih iskustava. Među njima bilo je i 6 Ukrainki. Neke od njih su bile već iskusne poduzetnice, a neke su tek donijele sa sobom u glavi ideju o poduzetništvu. Svaka od nas suočavala se sa određenim izazovima koje je htjela riješiti na najbolji mogući način. I bile smo na pravom mjestu za to.

Program je svečano otvorila voditeljica Akademije Ana Marija Sikirić Šimčić, doc.

Dekan EFRI Saša Drezgić sve nas je pozdravio poticajnim govorom. Pridružila mu se gđa Erica King iz Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu. Poticaj da ustrajemo u našim nastojanjima dala nam je rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić – Samaržija.

Druga voditeljica Akademije za poduzetnice doc. dr. Lara Jelenc predstavila nam je program i upoznala nas s načinom rada na Akademiji. Uslijedila je panel rasprava Žene i poduzetništvo: izazovi i perspektive u kojoj su sudjelovale Alida Perkov, Jovana Čutul, Ana Dražul i Zvoni Schreckeis.

Provođenje programa Akademije na engleskom jeziku

Sam program je super osmišljen za sve sudionice Akademije na platformi Dream builder on-line, koja je nastala na Arizona State University u SAD-u. Cjelokupni program se naravno provodio na engleskom jeziku, kao i polaganje svih ispita po modulima o usvojenom znanju.

U.S. State Department’s Bureau of Educational and Cultural Affairs (ECA) pokrenuo je 2019. godine program Akademiju za žene poduzetnice (engl. Academy for Women Entrepreneurs- AWE). Cilj programa je i umrežiti poduzetnice s onim pojedincima koji im u lokalnoj zajednici a i na svjetskoj razini mogu pomoći svojim dugogodišnjim iskustvom i ekspertizom.

Svaka polaznica je dobila svog osobnog mentora, a koji su redom svi eminentni poduzetnici, znanstvenici i iskusni poslovni ljudi, što je uveliko pridonijelo kvaliteti ove Akademije i stečenom znanju.

Moja mentorica je bila izvrsna stručnjakinja Jana Blazevic Marcelja, iz Step Ri znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci.  Puno sam korisnih i stručnih savjeta od nje dobila, kao i potpunu podršku kroz svoj daljnji osobni i profesionalni rast.

Mi polaznice Akademije još smo povezane po dvije i dvije, te smo se tako međusobno bolje upoznale i intenzivnije međusobno komunicirale tijekom ovih mjeseci. Bile smo jedna drugoj podrška i pratile smo međusobni napredak.

Šest mjeseci edukacije i podrške

U proteklih šest mjeseci radile smo na sebi, stjecale nova znanja i bile bodrene od strane naših mentora. Live sastanci s predavačima bili su inspirativni, a među nama se razvila prekrasna energija. Bile smo snažna podrška jedni drugima tijekom ovog programa.

Gotovo svaki petak od 17 do 20 sati bilo je naše vrijeme rezervirano za on-line predavanja.

Jedva smo čekale petak, iako umorne od obaveza koje je nosio svaki tjedan, i poslovnih i privatnih, ovo trosatno zajedničko druženje nije se propuštalo. Interaktivno smo sudjelovale u predavanjima postavljajući pitanja na koja smo dobivale konkretne odgovore i primjere iz realnog poslovnog života.

Sve smo se sudionice ovog programa međusobno umrežile, zapratile na društvenim mrežama i bile i ostale podrška jedne drugima. Rado smo međusobno dijelile savjete temeljene na vlastitom iskustvu manje iskusnim polaznicama.

Program je zaista zahtjevan i traži punu angažiranost i dostupnost cijelo vrijeme, no to nam nije bilo teško, i to vrijeme nam je prošlo brzo.

Nazočnost američke veleposlanice Nathalie Rayes na zatvaranju Akademije

Jedva smo dočekale veliki dan, 14.6.2024. da se ponovno okupimo i vidimo na Ekonomskom fakultetu u Rijeci. Uzbuđenje je raslo kako sam se sve više približavala Rijeci. Puna energije i elana, iako je bio petak popodne, pozdravljala sam drage žene koje nisam vidjela 5 mjeseci. Neka posebna pozitivna energija kojom smo zračile se osjećala u zraku. Sretne smo bile da smo uspjele! Ponosne na sebe i naše voditeljice.

Svečanost zatvaranja Akademije je svojom nazočnošću uveličala Nathalie Rayes, veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj. Ona nam je osobno uručila diplome i čestitala na postignutom uspjehu. Njezina jednostavnost, pristupačnost i duboko razumijevanje žena poduzetnica ostavili su dubok dojam na nas.

Iskustva i budući planovi

Na kraju našeg druženja svaka je sudionica ispričala svoju priču, koje su se promjene dogodile u našim životima, tko smo bile prije a tko smo nakon Akademije. Događaj je bio ispunjen velikim emocijama, te smo se još bolje upoznale izražavajući svoje osjećaje, želje, strahove i izazove s kojima se svakodnevno susrećemo. U ovom periodu koje smo provele zajedno educirajući se, već su započele i neke lijepe međusobne poslovne suradnje.

Naše drage voditeljice programa Akademije dr. Lara Jelenc i profesorica Ana Marija Sikirić Simčić su uvijek bile uz nas, odgovarale na naša teška pitanja i rješavale naše probleme. Ostavile su trajan utjecaj na naše živote, čineći poduzetništvo mnogo ugodnijim i lakšim.

U.S. Alumni

S ponosom možemo reći da smo završetkom ove Akademije postale US Alumni za sve buduće generacije AWE Akademije na globalnom nivou. Naša znanja i iskustva prenosit ćemo s veseljem budućim generacijama žena AWE akademija diljem svijeta.

Radujem se budućim susretima s manje iskusnim ženama i nastavku ovog nevjerojatnog putovanja. Veselim se biti im podrška u procesu svladavanja izazova koji su pred njima.

Zaista sam sretna što sam dio ovog sjajnog cjeloživotnog programa i što sam upoznala divne žene koje ne odustaju tako lako i bore se za sebe. Zahvalna sam na pozitivnoj podršci svih žena, i veselim se novom rastu.

A mi, žene prve generacije američke akademije AWE u Hrvatskoj, i dalje ćemo podržavati jedna drugu na uzbudljivom poduzetničkom putu, i veseliti se našem slijedećem zajedničkom susretu.

Profili

logo

Copyright © 2022 - 2024 MM Agency, obrt za internetske portale | Sva prava pridržana.

MojProfil internet portal
Skip to content