Menu
PODUZETNICA POČETNICA: OBRT SA PAUŠALNIM OPOREZIVANJEM – IME OBRTA I POPIS DJELATNOSTI
PODUZETNICA POČETNICA: OBRT SA PAUŠALNIM OPOREZIVANJEM – IME OBRTA I POPIS DJELATNOSTI

ODLUKA O OTVARANJU OBRTA

Odluka o otvaranju obrta s paušalnim oporezivanjem došla je kao rezultat nezadovoljstva na poslu i želje za slobodom – slobodom da radim kako hoću, kad hoću i s kime hoću.

Međutim, nakon početnog zanosa idejom za pokretanjem nečeg svojeg dočekao me hladan tuš u obliku pitanja – a što sad dalje?

Znala sam koju djelatnost želim raditi i dalje razvijati no ono što nisam znala je bilo kako to sve uobličiti tj. kako dati život idejama koje su postojale u mojoj glavi samo u obliku misli i želja.

Odlučila sam zato sve prvo dobro istražiti i pročitati, a jedan od načina bio je i ulazak u različite Facebook grupe gdje sam uvidjela da pitanja poput koje ime dati svom obrtu i odabir djelatnosti ne muči samo mene.

Upravo me ova spoznaja potaknula na pisanje ovog bloga – želja da pomognem drugima koji žele postati poduzetnici da se lakše snađu i što prije pokrenu svoju poduzetničku priču.

NAZIV OBRTA

Prvo što sam odlučila istražiti bilo je koje ime dati svom obrtu pa sam tako saznala da obrt možete nazvati po vlastitim željama i da može postojati više obrta s istim imenom (što nije slučaj s d.o.o. ili j.d.o.o.!).

Ima li netko već obrt s istim imenom kao što je ono koje ste vi izabrali možete provjeriti na stranicama Obrtnog registra.

Obrt mora imati službeno ime no može uz njega imati i neslužbeno ime (npr. ime dućana).

Službeno ime obrta svakako mora biti istaknuto na vašoj poslovnoj dokumentaciji (npr. na računima koje izdajete), pečatu obrta, ulazu u poslovni prostor (sjedištu i pogonu), web stranici.

POPIS DJELATNOSTI

Sljedeći pojam s kojim sam se upoznala bio je NKD – Nacionalna klasifikacija djelatnosti.

To je popis svih zakonom dopuštenih djelatnosti koje jedan poslovni subjekt može registrirati i trenutno je na snazi NKD 2007.

Također predlažem da svakako pogledate i NKD 2007. s objašnjenjima koji detaljnije pojašnjava svaku pojedinu šifru djelatnosti.

Sve djelatnosti razvrstane su prema područjima (od slova A do slova U), a unutar tih područja prema odjeljcima, zatim skupinama te razredima (šiframa djelatnosti) unutar njih.

Prije samog podnošenja zahtjeva za otvaranjem obrta vrlo je bitno da provjerite radi li se o slobodnom obrtu, vezanom obrtu ili povlaštenom obrtu.

Razlika je sljedeća:

1) SLOBODNI OBRT je obrt za čije je obavljanje dovoljno da ispunjavate samo opće uvjete za otvaranje obrta (da imate pravo korištenja prostora ako vam treba za obavljanje obrta te da vam nije pravomoćnom sudskom odlukom, rješenjem o prekršaju ili odlukom Suda časti Hrvatske obrtničke komore izrečena sigurnosna mjera ili zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti dok ta mjera traje).

2) VEZANI OBRT je obrt za čije je obavljanje osim općih uvjeta potrebno ispuniti i posebne uvjete (odgovarajuća razina stručnosti, posebna zdravstvena sposobnost za obrtnička zanimanja za koja je propisana posebnim zakonima).

3) POVLAŠTENI OBRT je obrt čije obavljanje je moguće isključivo na temelju povlastice izdane od strane nadležnog tijela.

U svoj obrt možete upisati više djelatnosti, ali jednu morate izabrati kao glavnu dok će ostale biti sporedne.

Ako i nakon proučavanja NKD-a još uvijek imate nejasnoća u pogledu djelatnosti koju bi htjeli registrirati predlažem da u tražilici Obrtnog registra potražite obrte koji se bave željenom djelatnošću te proučite šifre djelatnosti koje su oni registrirali.

Možete se također obratiti i Hrvatskoj obrtničkoj komori, područnim obrtničkim komorama te udruženjima obrtnika na vašem području.

Sve informacije o tome na koje se adrese obratiti imate na stranicama Hrvatske obrtničke komore.

Po mojem osobnom iskustvu (obratila sam se Hrvatskoj obrtničkoj komori) jako su ljubazni te brzo i stručno odgovaraju na upite.

Informacije koje sam ovdje izložila obradila sam općenito odnosno nisam išla u prevelike detalje budući da svatko od nas ima neku svoju specifičnu situaciju te ću neke od spomenutih pojmova detaljnije obraditi u narednim tjednima.

Za kraj prilažem i popis važnih linkova:

Obrtni registar – https://pretrazivac-obrta.gov.hr/

NKD 2007. – https://web.dzs.hr/App/NKD_Browser/assets/docs/NKD_2007_struktura.pdf

NKD 2007. s objašnjenjima – https://e-obrt.gov.hr/dokumenti/nkd2007_s_objasnjenjima.pdf

Popis vezanih i povlaštenih obrta – http://www.uoz.hr/pdf/popis_vezanih_i_povlastenih_obrta.pdf?fbclid=IwAR3vVIsEGXc2yMWTJFC7U4xtPEfPh4vToR9MF8–M_hILiYaBGUTJygfjb0

Hrvatska obrtnička komora – https://www.hok.hr/

Profili

logo

Copyright © 2022 - 2024 MM Agency, obrt za internetske portale | Sva prava pridržana.

MojProfil internet portal
Skip to content